Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Waarom je favoriete sportkleding zo snel slijt – en 5 tips om dat te voorkomen

Published on 17 f, 2022 Door Merel van Fit&Style
Waarom je favoriete sportkleding zo snel slijt – en 5 tips om dat te voorkomen

Het lijkt zo onschuldig… Je komt thuis van het sporten, springt onder de douche en mikt je nieuwe sportkleding met een boog in de wasmand. Daar blijft je favoriete setje liggen tot het tijd is voor wasdag – of je vist ‘m er een paar dagen later uit voor een tweede ronde. Een paar maanden later vraag je je af hoe het toch kan dat je nieuwe legging alweer begint te lubberen.

3 minuten leestijd

 

Kleine moeite, lang resultaat

Je favoriete sportsetje wil je natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. En dat kan. Een paar goede leggings is immers als een paar levi’s: als je er met liefde voor zorgt gaat ‘ie echt jaren mee. Toch wassen veel mensen hun sportkleding verkeerd of te weinig, juist omdat ze bang zijn dat hun kleding kapot gaat of slijt. Hieronder vind je 5 eenvoudige wastips om je fitness legging langer mooi te houden.

 

1. Draag je sportkleding maar één keer en was je kleding direct na je work-out

Laat je setjes niet een week in de wasmand liggen. De zuren en zouten die je lichaam afscheidt tijdens het sporten tasten het materiaal aan, waardoor je kleding op den duur zijn rekbaarheid en stevigheid kwijtraakt – en gaat afzakken, lubberen of doorschijnen. Voorkom daarom dat zweet en andere lichaamseigen stoffen in het materiaal trekken en was je kleding direct na het sporten.

 

Méér dan een stukje stof

Achter sportkleding van goede kwaliteit zit technologie: deze sportkleding houdt je koel door vocht af te voeren en over het gehele oppervlak te verspreiden en is elastisch zonder te lubberen of zijn pasvorm te verliezen. Goede sportkleding bestaat dan ook uit een mix van synthetische stoffen, zoals polyamid en polyester, en spandex. Spandex (ook wel bekend als elastaan) is een soort elastometrische vezel die meer dan 500% kan uitzetten zonder te scheuren. Wanneer deze supervezel niet wordt gebruikt, gaat hij naar zijn oorspronkelijke grootte. Echt supermanmateriaal dus.

 

 2. Was je sportkleding op een lage temperatuur (maar niet koud)

Was je sportkleding niet warmer dan veertig graden, of zelfs het liefst op dertig graden. Koud wassen is niet optimaal: de vetten van je huid lossen het beste op in warm water.

 

3. Gebruik absoluut GEEN wasverzachter

Wasverzachter is funest voor de rekbaarheid van het materiaal. We kunnen het dus niet vaak genoeg herhalen: wasverzachter is uit den boze.

 

4. Was je kleding binnenste buiten en in een waszakje

Bescherm je sportkleding van de beschadigingen van ritsen – en van elkaar, heb je je leggings wel eens in knopen uit de was gehaald? – door ze in waszakjes te wassen. Met maximaal twee items per waszakje.

 

5. Stop je sportkleding never nooit niet in de droger

Je droger is te warm. Punt. Je zal het niet direct zien, maar de hitte smelt en vervormt de stof waardoor de kwaliteit achteruit gaat. Als je wil dat je legging naar de filistijnen gaat moet je ‘m vooral in de droger gooien.

Tot slot nog een tip voor de echte pro: laat je leggings liggend drogen. Wanneer je je legging old school aan wasknijpers hangt, trekt het gewicht de pijpen naar beneden en vervormt de legging. Verdeel in plaats daarvan het gewicht en drapeer je legging over het droogrek.

Laat een reactie achter

* Your emailaddress will not be published

* Verplichte velden