Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

7 gouden regels van het heiligdom: sportschool etiquette voor beginners

Published on 8 f, 2022 Door Merel van Fit&Style 2 comments
7 gouden regels van het heiligdom: sportschool etiquette voor beginners

Metalen apparaten, glimmende lijven en de warme geur van zweet die je bij binnenkomst in ‘t gezicht slaat. Welcome to the gym. Wij vinden het heerlijk, maar voor wie nieuw is, kan het allemaal best onwennig of intimiderend zijn. Om je wat gemakkelijker thuis te laten voelen, nemen je in de 7 ongeschreven regels van iedere sportschool: de gouden regels van het heiligdom.  

5 minuten leestijd

 

#1 Kom niet tussen een sporter en haar spiegelbeeld 


Gavelo Seamless Set Ribbed Bungee

En dan hebben we het niet over die influencer die al een half uur lang de perfecte selfie probeert te maken – in dat geval heb je mijn toestemming om te photobomben. Nee, dit gaat over sporters die hun lichaam checken op symmetrie – heel belangrijk om blessures aan je nek, rug of knieën te voorkomen – tijdens squats, een deadlift of cable kickbacks. 

Stel je voor: je favo hardstyle staat aan, je lifting straps zitten perfect om de bar en de drop van je song komt eraan. Je checkt één laatste keer je rug om te zien of ‘ie recht is...en ja hoor! Twee mensen staan gezellig te kletsen, precies tussen jou en de spiegel in…KAK! Straps los, koptelefoon af: Hey guys, kunnen jullie een stapje aan de kant? Thanks. Dus, houd je omgeving in de gaten en kijk even om je heen voordat gaat staan kletsen. 

 

#2 Clean up your shit

Er is niks zo irritant voor je medesporters als op zoek moeten gaan naar het ‘fijne touw’ of de ‘goede enkel banden’. Dus wees lief voor je medemens en ruim ALLES op waar het hoort. Ook de touwen, handvaten of pulldown bar die je aan de kabelmachine hebt gehangen. 

 

#3 Staren is onbeleefd  

Ja, de gast tegenover je ziet er enorm heet uit. En ja, die chick in d’r nieuwe Gavelo legging heeft billen om jaloers op te zijn. Maar dat geeft jou niet het recht om ongegeneerd te kijken. De meeste mensen zijn niet zo zelfverzekerd als ze lijken, dus houd je (kwijlende) blikken voor jezelf. Zo blijft de sportschool een comfortabele plek voor iedereen.

Dit geldt natuurlijk ook andersom. Voel je je onprettig omdat je wordt aangestaard of omdat iemand vervelende opmerkingen maakt? Vraag iemand van de sportschool om hulp: we’re here to help en willen dat jij je veilig en comfortabel voelt tijdens, voor en na je work-out.

 

#4 Je telefoon is een no-go

Het is uiterst verleidelijk om je mobiel erbij te pakken wanneer je rust pakt tussen de setjes door: even op tiktok, je mail checken of op een whatsappje reageren. Maar voor je het door hebt zijn er tien minuten voorbij…en staan er drie man naar jou en je apparaat te staren wanneer je ein-de-lijk opkijkt van je scherm. Wil je een story maken of je mail beantwoorden? Do us all a favor en doe dat zonder een apparaat bezet te houden.  

 

#5 Don’t drop it like it’s hot - drop it with care instead 

Hard gaan is heerlijk! Helemaal wanneer je een PR-retje scoort. Maar kletterende gewichten bezorgen je stretchende buurman een hartaanval – en bovendien is de weg terug naar beneden (aka negatief trainen) twee-derde van je oefening! Dus doe jezelf en je omgeving een lol, en drop je gewichten niet.  

 

#6 Koptelefoon etiquette 

Muziek aan en full focus: met je koptelefoon op verlies je je gemakkelijk in je eigen wereld. Lekker voor je training, maar onhandig voor die wild zwaaiende mensen die willen aangeven dat je tussen hen en de spiegel staat. Probeer je dus bewust te blijven van je omgeving.  

Tegelijkertijd betekent een koptelefoon dat mensen niet gestoord willen worden. Dus vraag degene op het apparaat naast je niet om hun koptelefoon af zetten, gewoon om te ouwehoeren over de nieuwste collectie Fit&Style collectie. Al waarderen we de effort, natuurlijk ;). 

 

En tot slot...

#7 Maak niet te veel geluid 

Kreunen alsof je klaarkomt tijdens je reps lijdt anderen af…echt waar! Dus misschien toch een kilootje of 5 minder pakken?  

 

Welke ongeschreven regels vind jij belangrijk? Of missen we ongeschreven regels? We horen graag van je in de comments.

Reacties

Jade van Fit&Style

08-12-2022 at 10:22

Storend is dat, hè? Ik kan er ook erg slecht tegen.
Gelukkig zijn ze bij ons in de gym in Hoevelaken er tegenwoordig goed streng op.

Marieke

08-12-2022 at 21:01

Bij Big gym in Roosendaal zitten veel jongeren op een toestel echt soms een kwartier op hun mobiel te kijken of ze zitten gewoon te bellen. Er staan huisregels bij de ingang maar ze trekken zich er niks van aan.

Laat een reactie achter

* Your emailaddress will not be published

* Verplichte velden